Door middel van virtualisatie is het mogelijk meer besturingssystemen op één machine te draaien. Logischerwijs bespaar je hierdoor op de hardware. Vroeger moest er voor ieder systeem een aparte server komen. Dit had als resultaat dat ieder kantoorpand een steeds vollere serverkast had staan. Dit ging gepaard met behoorlijke investeringen en een hoog energieverbruik. Met virtuele servers heb je daarnaast minder kans op storingen en ze zijn gemakkelijker(dus goedkoper) te vervangen dan fysieke servers.
Veel MKB ondernemers vinden het ook belangrijk dat de IT-systemen redundant zijn. Een redundant systeem wil zeggen dat een aantal aspecten van het netwerk dubbel zijn uitgevoerd. Hierdoor kan een netwerk blijven functioneren als er iets defect is of uitvalt. Door virtualisatie is dit een stuk gemakkelijker geworden dan vroeger. Dit zorgt ervoor dat de up-time van een netwerk heel hoog is.
Een veel gehoorde klacht van werknemers en ondernemers is dat het netwerk niet beschikbaar is tijdens onderhoud. Met virtualisatie is het mogelijk om deze klacht in het geheel weg te nemen. In het geval van een update is het mogelijk deze bijvoorbeeld op een gevirtualiseerde schaduwserver uit te voeren. Op de manier hoeft niemand iets te merken van onderhoud of een update.
Een ander heel belangrijke reden waarom bedrijven er voor kiezen om met virtualisatiesoftware te werken is betrouwbaarheid. Op het moment dat er echt iets fout gaat (denk aan een infectie door bijvoorbeeld ransomware), kan je door een kopie van de virtuele server snel operationeel zijn. Dit noemen wij ook wel Disaster Recovery.