De ICT specialist die meedenkt in concrete oplossingen
Toegewijd aan het creëren van veilige en stabiele netwerken
Kennis is er om te delen
Algemeen - 07/July/2017

ICT in het MKB - Virtualisatie, waarom zou ik daar gebruik van maken?

ICT in het MKB - Virtualisatie, waarom zou ik daar gebruik van maken?

Virtualisatie is wat mij betreft één van de grootste ontwikkelingen op IT-gebied van de afgelopen jaren. Zeker nu het betaalbaar is, zijn veel bedrijven er enorm mee geholpen. Het brengt ook veel vragen met zich mee. Wat is virtualisatie eigenlijk? Voor welke bedrijven is virtualisatie interessant? Wat kost het? Wat levert het mij op? In dit blog ga ik dieper in op wat virtualisatie is, waarom bedrijven er voor kiezen en waarom het juist nu zo populair is.

Wat is virtualisatie

Virtualisatie betekent het loskoppelen van IT-toepassingen en hardware. Normaal gesproken zijn deze toepassingen gebonden aan bepaalde hardware waar vervolgens een besturingssysteem op staat. Met virtualisatie maak je een virtuele omgeving die eigenlijk niet meer direct verbonden is met de hardware (bijvoorbeeld een server). Het is hierdoor mogelijk om met die hardware gebruik te maken van diverse configuraties om applicaties te draaien. Virtualisatie kun je zien als een softwarematige tussenlaag. Deze tussenlaag toont de hardware virtueel aan een OS (besturingssysteem) zoals Windows of Linux. Het besturingssysteem draait in de virtuele server op de virtualisatie server (Hypervisor). Het is dus niet meer nodig om voor iedere IT-toepassing een nieuwe server te kopen, waar dit vroeger wel het geval was. Os Virtualisatie

Zojuist liet ik al doorschemeren dat in de oude situatie voor diverse IT-toepassingen een aparte server nodig was. Vaak worden deze servers niet goed benut. Een server moet namelijk een bepaalde piek in gebruik aankunnen. Hierdoor worden dit soort servers lang niet volledig gebruikt, soms wel voor 50% of minder! Met virtualisatie kun je er ook voor zorgen dat de server de rekenkracht deelt. Op deze manier kun je gemakkelijker pieken opvangen. Van belang is wel om te zeggen dat een gebruiker hier niets van merkt.


Waarom Virtualisatie

In de eerste alinea over wat virtualisatie is, heb ik je al voorbeelden gegeven over waarom bedrijven virtualisatie gebruiken. In deze alinea zal ik stuk voor stuk de belangrijkste redenen geven. Ik wil direct zeggen dat het afhankelijk is van de situatie bij jouw bedrijf of virtualisatie verstandig is of niet. Heb je nu meerdere servers staan in uw kantoorpand? Dan zou ik zeker even verder lezen.

Virtualisatie is redundant

Voor veel bedrijven is het van belang dat IT-systemen redundant zijn. Dit betekent dat diverse onderdelen van een netwerk dubbel zijn uitgevoerd. Wanneer een server uitvalt, moet er dus direct een andere oplossing klaarstaan. Virtualisatie maakt dit een stuk gemakkelijker. Het systeem is er namelijk al op ingericht dat de mogelijkheid bestaat dat server 1 de taken van server 2 moet opvangen. Misschien dat het tijdelijk iets trager is, maar je kunt in ieder geval doorwerken. Je verbeterd de uptime van een netwerk dus enorm!


Kosten besparen

Door middel van virtualisatie kun je op diverse manieren kosten besparen. Allereerst heb je als het goed is minder servers op kantoor staan. Servers gebruiken gemiddeld genomen ongeveer 300 watt, dit komt met een simpel rekensommetje neer op ongeveer €600,- per server per jaar. Dit is uiteraard een indicatie, sommige servers gebruiken nog veel meer stroom. Als je er dus voor kunt zorgen dat je 4 servers minder op kantoor hebt staan, is het een forse besparing. Daarnaast is het ook een stuk milieuvriendelijker dus sla je twee vliegen in één klap.

De volgende besparing is een hele directe. Je hoeft namelijk simpelweg minder servers te kopen en te vervangen. Een server gaat gemiddeld genomen ongeveer vijf jaar mee. De investering per server is volledig afhankelijk van de wensen, maar dat dit een besparing is lijkt mij duidelijk.

Minder servers wil ook zeggen dat er minder tijd zit in het beheer. Het is ook zo dat virtuele servers op afstand veel beter onderhouden kunnen worden. Dit scheelt dus enorm in reistijd en kosten. Ook dit is met het oog op het milieu een stuk beter.


Virtualisatie maakt het netwerk betrouwbaar

Betrouwbaarheid is een belangrijke afweging bij het kiezen voor virtualisatie. Door het gebruik van een gevirtualiseerd netwerk, wordt het ook mogelijk om geavanceerde back-up oplossingen in te zetten. Dit maakt het mogelijk om in nood situatie, denk aan een ransomware infectie, heel snel een complete virtuele server te herstellen en weer up-and-running te zijn. De RTPO (Recovery Time and Point Objectives) kan soms wel onder de 15 minuten gebracht worden. Dit fenomeen wordt ook wel disaster recovery genoemd.


Makkelijker in beheer

Zoals eerder vermeld zijn er simpelweg minder fysieke servers om te beheren. Dit in combinatie met de mogelijkheden om op afstand beheer uit te voeren maakt het veel gemakkelijker. Door de manier hoe virtuele servers werken is er nog een belangrijk voordeel. Door virtualisatie is het heel gemakkelijk om iets te testen. Op het moment dat een systeembeheerder naar de directeur ging om te laten weten dat er een grote update aan kwam, kon je de spanning voelen. De meeste bedrijven hebben namelijk wel eens meegemaakt: De ochtend na een update werkt het belangrijkste programma niet meer. Dit kost veel geld en stress, ook voor de systeembeheerder. Over het algemeen is het niet heel gemakkelijk om weer terug te gaan naar de versie voor de update. Door middel van virtualisatie is deze onrust gelukkig niet meer nodig. De systeembeheerder kan voor het uitvoeren van de update een snapshot maken. Een snapshot is een soort foto van de huidige installatie van de server. Wanneer er iets mis gaat, kan je gemakkelijk terug. Je kunt dus alles testen zonder dat je daar last van hebt.


Optimaal gebruik van middelen

In de eerste alinea heb ik al kort besproken waarom je met virtualisatie optimaal gebruik maakt van de beschikbare hardware. De rekenkracht van een server kan worden verdeeld over de plekken waar het nodig is. Heb je een piek in het gebruik van een CRM en een dip in het gebruik van AutoCad, dan kunnen door de virtualisatie servers de systeembronnen worden verdeeld. Ook vraagt AutoCad bijvoorbeeld veel van een harde schijf omdat de bestanden erg groot zijn. Een andere applicatie gebruikt weer meer processorkracht en een ander weer meer geheugen. Door dit goed in kaart te brengen kan je optimaal gebruik van maken van de middelen.

Hoe werkt virtualisatie


Waarom wordt virtualisatie steeds populairder.

Ik merk het zelf heel erg goed, virtualisatie wordt steeds populairder. Dit komt bijvoorbeeld doordat het vroeger niet te betalen was, nu is het vaak voordeliger. Bij het zoeken naar oplossingen voor bedrijven is virtualisatie nou eenmaal heel interessant. Een aantal voorbeelden waarom ik denk dat het steeds populairder wordt:

-    Stroomkosten: De kosten van stroom in datacentra stijgt al jaren. Bedrijven proberen dus zo efficiënt mogelijk gebruik te maken van de capaciteit van servers.
-    Krachtige Servers: De techniek op gebied van hardware gaat enorm snel vooruit. De software vraagt uiteraard ook steeds meer, maar de hardware gaat sneller vooruit. Het is dus logisch om 1 server meerdere taken te laten vervullen.
-    Hardware ontwikkeling: Door de komst van processors met meerdere 'cores' is het gemakkelijker om processorkracht te verdelen.
-    Flexibel: Door de ontwikkelingen in het bedrijfsleven is de vraag om flexibiliteit van IT steeds groter aan het worden. Virtualisatie biedt deze flexibiliteit. Zo kun je met virtualisatie zorgen dat je de juiste capaciteit tot je beschikking hebt.

Het onderstaande e-book bevat interessante inzichten voor bedrijven in de groei. Download dit e-book met 8 cruciale IT-veranderingen, van virtualisatie tot security!


Moderne ICT




Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer