De ICT specialist die meedenkt in concrete oplossingen
Toegewijd aan het creëren van veilige en stabiele netwerken
Kennis is er om te delen
VoIP - 27/October/2016

Naambellen, wat kun je ermee?

Naambellen, wat kun je ermee?

Naambellen, een begrip dat bij veel mensen voor verwarring zorgt. Mensen zien telefoonnummers waar letters in gebruikt worden, in plaats van cijfers. Op het eerste gezicht misschien wat vreemd. Een telefoonnummer bestaat immers normaal gesproken uit cijfers, niet uit letters. Bij het naambellen wordt gebruik gemaakt van de letters die op uw telefoon onder de cijfers staan. Eigenlijk net als vroeger, zoals bij het versturen van een SMS bericht. In dit blog probeer ik voor iedereen duidelijk te krijgen wat naambellen is, hoe het werkt en wat het voor jou kan betekenen.

Als ik mensen uitleg wat naambellen is, stellen ze vaak de vraag: "Wordt het nummer dan niet veel te lang?". Een logische vraag wat mij betreft. Vroeger moest je bij het opstellen van een SMS 2 maal op het cijfer 2 drukken voor een b en 3 maal op het cijfer 4 voor een i. Gelukkig werkt het niet zo met naambellen. Het gaat namelijk echt om het nummer dat je draait, naambellen is eigenlijk een ezelsbruggetje.

Naambellen voorbeeld

Is naambellen iets voor mijn bedrijf?

Naambellen wordt vaak gebruikt voor servicenummers (0800 of 0900) en de zogenaamde bedrijfsnummers (088). Maar het werkt natuurlijk met elk telefoonnummer. Veel bedrijven willen geen servicenummer, i.v.m. de kosten voor het bedrijf of de bellende klant. Als je al een nummer hebt, kun je ervoor kiezen of er een ezelsbruggetje te verzinnen is met je bestaande nummer. Dit is een kwestie van geluk hebben. Het cijfer 0 of 1 maakt het nog eens extra lastig, aangezien hier geen letters onder vallen. In sommige gevallen komt er iets moois uit.

Stel je even voor dat het huidige nummer van jouw bedrijf 010-2337453 is. Met deze cijfers kan je een woord vormen met de volgende letters:

 Nummer  Letters
2 ABC
3 DEF
3
DEF
7
PQRS
4
GHI
5
JKL
3
DEF

Wellicht zie je het al, met deze letters kun je het woord 'bedrijf ' vormen. Het naamnummer zou dan zijn: 010-bedrijf. Het is natuurlijk ook mogelijk om met deze nummers een ander tekst te vormen, afhankelijk van het bedrijf, dienst of product.

Zoals je misschien merkt, is het vaak erg lastig om een goed passende naam te verzinnen met de beschikbare letters. In zo'n geval kan het aanvragen van een nieuw nummer uitkomst bieden. Je kunt contact opnemen met je telecom provider en vragen wat ze beschikbaar hebben.

Als bedrijf kun je ook in aanmerking komen voor een eigen 088 nummerblok. 088 nummers zijn de enige nummers die je zelf direct bij de ACM (Autoriteit Consument & Markt) kunt kopen. Ieder bedrijf mag maar één 088 nummerblok van minimaal 100 nummers kopen bij de ACM. Er zijn zelfs nummerblokken bij die alleen per 1000 verkocht worden. Een nummerblok van 100 nummers bestaat altijd uit 100 op één volgende nummers. Bijvoorbeeld 088-2436400 t/m 088-2436499. De kosten hiervoor bedragen op dit moment € 45,00 eenmalig en € 6,00 per jaar. Dit zal door de ACM in rekening gebracht worden.

Autoriteit consument en marktOok bij !Bien maken wij gebruik van naambellen, zo gebruiken wij bij veel van onze uitingen (zoals de bestickering op onze auto's) 088-BIEN ICT. Als we dit nummer vertalen in cijfers, dan ziet dit er als volgt uit: 088-2436428. Om te zorgen dat wij dit nummer kunnen gebruiken, hebben wij het nummerblok: 088-2436400 t/m 088-2436499 aangeschaft en gekoppeld aan onze VoIP centrale. Op deze manier kunnen wij zorgen dat het nummer 088-BIEN ICT uitkomt bij de mensen die de telefoon primair moeten opnemen en houden we nog 98 andere nummers over die wij voor andere doeleinden kunnen gebruiken (denk aan fax, directe nummers, of nummer die doorschakelen naar mobiele nummers).

Om te helpen bij het vinden van een goed nummer, hebben wij een tool ontwikkeld. Middels deze tool kan je kijken of het gewenste naamnummer beschikbaar is.

Reacties

  1. Ernie Koper zegt:

    Verzonden op: 11-10-2018 17:26

    Naambellen is of was eerlijk gezegd een korte tijd een hype, maar dat zie je toch weer een beetje wegebben. Ondanks dat het er goed uitziet, je het sneller herinnert worden de "namen" ook steeds schaarser. Waardoor het fenomeen steeds minder aantrekkingskracht heeft. Een alternatief is nu vaker een landelijk 085 of 088 nummer. Dat staat professioneel en heeft de uitstraling dat men nationaal opereert. Vroeger kon je met https://www.zoekopnummer.nl naambellen omzetten naar het gewone telefoonnummer, maar die tool hebben ze helaas niet meer.

Reageer