De ICT specialist die meedenkt in concrete oplossingen
Toegewijd aan het creëren van veilige en stabiele netwerken
Kennis is er om te delen
Algemeen - 31/March/2017

Wat is Onedrive for Business?

Wat is Onedrive for Business

Van klanten krijgen wij regelmatig de vraag wat Onedrive For Business is of "Is Onedrive For Business iets voor mij?". Om te beginnen is het handig om te weten dat Onedrive voor bedrijven (Onedrive for Business) niet hetzelfde is als de Onedrive die je wellicht kent van het thuisgebruik. Dit is precies waarom bij velen de verwarring ontstaat. In dit blog zal ik toelichten wat de verschillen zijn.


Wat is Onedrive?

Onedrive is gratis te gebruiken en vergelijkbaar met een service als Dropbox. Onedrive is gekoppeld aan je outlook.com account (voorheen hotmail.com). Je kan op je Onedrive mappen aanmaken, bestanden, videos, foto's en meer opslaan. Deze zijn dan overal beschikbaar waar je maar inlogt met je Outlook account.

Ik zal je een voorbeeld geven. Je bent op school aan het werk op een pc van school. Het werk kun je op de pc opslaan, maar ook in je Onedrive. In het laatste geval zijn deze bestanden later als je thuis bent ook beschikbaar, zolang je maar inlogt op je Onedrive. En zo kan je thuis doorwerken, waar je op school was gebleven. Erg handig.


Wat is Onedrive voor bedrijven?

Onedrive for Business gaat hierin een stukje verder en biedt net even iets meer, speciaal voor bedrijven. Je kunt beter samenwerken met gedeelde documenten en documenten aanbieden ter goedkeuring bij iemand anders, bijvoorbeeld een projectmanager. Bij Onedrive voor thuisgebruik, gaat dat niet. Nu krijgen wij regelmatig de vraag of iemand met een thuisgebruik Onedrive account ook uitgenodigd kan worden om samen te werken aan een document vanuit Onedrive voor bedrijven. Helaas gaat dat niet, want thuisgebruik Onedrive is geen SharePoint. 

Sharepoint Onedrive

Je zal dus een bewuste keuze moeten maken of je met jouw bedrijf Onedrive gebruikt of dat je overstapt op Onedrive voor bedrijven. Een mengelmoes van deze twee komt vaak de bedrijfsvoering niet ten goede.


Als jij de keuze hebt gemaakt voor Office 365 binnen het bedrijf, krijg je 1TB aan opslagruimte voor Onedrive For Business. De beheerders van het Office 365 pakket kunnen dan zelf instellen en aangeven hoeveel ruimte iedere gebruiker krijgt. Voor de één is opslagruimte heel erg belangrijk, voor de ander wat minder. Daarom is het goed om als bedrijf vooraf te inventariseren wat er aan ruimte nodig is. Ga je in personeel groeien of misschien wel krimpen, dan is het goed om daar rekening mee te houden.Heb je advies nodig, wat voor jouw bedrijf het beste is, bel ons of laat een reactie achter en we helpen je graag.

Het onderstaande e-book bevat interessante inzichten voor bedrijven in de groei. Download dit e-book met 8 cruciale IT-veranderingen, van virtualisatie tot security!


Moderne ICT

Reacties

 1. Eveline Koekkoek zegt:

  Verzonden op: 12-07-2017 13:58

  Hi Hans, wij hebben recent OneDrive Business aangeschaft met 5 accounts met elk 1Tb aan opslag. Daarnaast gebruiken nog een aantal commissies Dropbox maar dan de gratis variant. Ik heb voor OneDrive gekozen en niet voor Dropbox ivm het volgende : goedkoper/meer opslag/5 accounts. Kun jij nog andere voordelen noemen?
  Daarnaast heb ik nog de volgende vragen:
  1) Je kan toch elk email adres een uitnodiging kan sturen om een OneDrive map te delen? Dit hoeft toch niet 1 van die 5 gebruikers te zijn?
  2) Kun je met meerdere mensen in hetzelfde document werken?
  Groetjes en alvast bedankt!
  Eveline

 2. Hans Bulder zegt:

  Verzonden op: 12-07-2017 16:53

  Beste Eveline,
  Allereerst hartelijk dank voor je reactie.
  Er zijn veel overeenkomsten tussen dropbox en OneDrive, maar het is zeker niet het zelfde product.
  OneDrive is een prima oplossing op het moment dat je de data online wilt opslaan en er overal vandaan bij wilt kunnen.
  En het is ook zeker mogelijk om een bestand te delen met collega en hier samen aan te werken.
  Microsoft noemt het ook wel een persoonlijk account, waarbij je optie hebt om samen te werken en te delen.
  Op het moment dat je een oplossing zoekt waarbij je echt samen werkt aan documenten en het om grote hoeveelheden data gaat. Dan raad ik eigenlijk altijd dropbox for business aan. Ook het extern delen van documenten gaat binnen dropbox veel eenvoudiger.
  Daarbij is de integratie met Office prima en heb je meer mogelijkheden op het gebied van backup en beveiliging (rechten etc).
  Welke oplossing het beste is, is dus echt afhankelijk van de situatie en zal dus per bedrijf verschillen.
  Met vriendelijke groet,
  Hans

Reageer