Dit is alweer het derde deel uit de serie van Linux voor de beginnende beheerder. In dit deel gaan wij de programma's binnen Linux aanpakken. Een aantal dingen die aan bod komen zijn de packet-managers, updaten van de programma's en een top 50 van Linux commando's.
apt-get install nginx
(Je krijgt dan een aangepaste lijst met programma's te zien die geïnstalleerd gaan worden.)
Omdat de lijst met beschikbare programma's regelmatig wordt bijgewerkt met updates, patches en nieuwe programma's is het aan te bevelen deze met je Linux server up-to-date te houden en de wijzigingen regelmatig door te voeren. Dit doe je op Debian gestoelde distributies met de commando's:
- apt-get update
- apt-get upgrade
Red Hat gestoelde distributies doen dit met één commando:
- yum update
Als je met yum toch alleen de cache wilt bijwerken, kan je het volgende commando gebruiken:
- yum check-update
Voor het installeren van programma's gebruik je de volgende syntax:
- apt-get install postfix
of
- yum install postfix
Programma's maken voor hun instellingen vaak gebruik van configuratie bestanden. Hierin worden bestandspaden, (in)log gegevens en nog veel meer opgeslagen. Omdat deze bestanden erg groot kunnen zijn met een weerwar van parameters, is het gebruikelijk dat de programmeur in de bestanden tekst en uitleg geeft over het gebruik van de parameters. Deze regels worden commentaar regels genoemd en worden vooraf gegaan door een speciaal teken. De meest gebruikte tekens hiervoor zijn:
#
;
//
Als voorbeeld kan je het configuratiebestand van Filesystem in Userspace (Fuse) eens bekijken:
- sudo cat /etc/fuse.conf
Je ziet dan dat er nu geen parameter benoemd is en de standaard waarden worden aangehouden.
Naast deze wat uitgebreide programma's hebben we natuurlijk ook nog de kleinere programma's die we gebruiken om het systeem te beheren en er doorheen te kunnen navigeren. Deze commando's gebruiken we vooral op de command line interface(CLI). Ik heb een lijst samengesteld met de 50 meest gebruikte commando's in Linux inclusief een korte uitleg per commando. Voor de beginnende beheerder kan dit ontzettend handig zijn om te printen en op je bureau te leggen bijvoorbeeld. Zorg ervoor dat je deze commando's steeds meer eigen maakt zodat je hier niet meer over na hoeft te denken. Probeer zoveel als mogelijk deze commando's te oefenen op je eigen Linux omgeving. Oefening baart kunst, zoals ze zeggen.
Download hier de top 50 Linux commando's.
Er zijn nog geen reacties.