De ICT specialist die meedenkt in concrete oplossingen
Toegewijd aan het creëren van veilige en stabiele netwerken
Kennis is er om te delen
Willem PoortLinux - 11/November/2016

linux voor de beginnende beheerder - programma's

Linux voor de beginnende beheerder - Programma's

Dit is alweer het derde deel uit de serie van Linux voor de beginnende beheerder. In dit deel gaan wij de programma's binnen Linux aanpakken. Een aantal dingen die aan bod komen zijn de packet-managers, updaten van de programma's en een top 50 van Linux commando's.


Elke distributie heeft een scala aan programma's die veelal beheert kunnen met een zogenaamde packet-manager. Voor Debian/Ubuntu is dit apt of aptitude terwijl Red Hat/CentOS gebruik maken van yum. Het voordeel van het gebruik van deze packet-managers is, dat deze ook de afhankelijkheid van andere pakketten regelen. Dit houdt in dat als je een programma wilt installeren die weer afhankelijk is van andere programma's en of bibliotheken, die automatisch worden voorgesteld om mee te laten installeren. De packet-managers worden ook gebruikt om het systeem up-to-date te houden. Probeer eens het volgende commando uit op je Linux server:

apt-get install nginx

(Je krijgt dan een aangepaste lijst met programma's te zien die geïnstalleerd gaan worden.)

Package list Linux

Omdat de lijst met beschikbare programma's regelmatig wordt bijgewerkt met updates, patches en nieuwe programma's is het aan te bevelen deze met je Linux server up-to-date te houden en de wijzigingen regelmatig door te voeren. Dit doe je op Debian gestoelde distributies met de commando's:

- apt-get update
- apt-get upgrade


Red Hat gestoelde distributies doen dit met één commando:

- yum update

Als je met yum toch alleen de cache wilt bijwerken, kan je het volgende commando gebruiken:

- yum check-update

Voor het installeren van programma's gebruik je de volgende syntax:

- apt-get install postfix
of
- yum install postfix


Programma's maken voor hun instellingen vaak gebruik van configuratie bestanden. Hierin worden bestandspaden, (in)log gegevens en nog veel meer opgeslagen. Omdat deze bestanden erg groot kunnen zijn met een weerwar van parameters, is het gebruikelijk dat de programmeur in de bestanden tekst en uitleg geeft over het gebruik van de parameters.  Deze regels worden commentaar regels genoemd en worden vooraf gegaan door een speciaal teken. De meest gebruikte tekens hiervoor zijn:

#
;
//


Als voorbeeld kan je het configuratiebestand van Filesystem in Userspace (Fuse) eens bekijken:

- sudo cat /etc/fuse.conf

Je ziet dan dat er nu geen parameter benoemd is en de standaard waarden worden aangehouden.
Configuratiebestand userspace fuse LinuxNaast deze wat uitgebreide programma's hebben we natuurlijk ook nog de kleinere programma's die we gebruiken om het systeem te beheren en er doorheen te kunnen navigeren. Deze commando's gebruiken we vooral op de command line interface(CLI). Ik heb een lijst samengesteld met de 50 meest gebruikte commando's in Linux inclusief een korte uitleg per commando. Voor de beginnende beheerder kan dit ontzettend handig zijn om te printen en op je bureau te leggen bijvoorbeeld. Zorg ervoor dat je deze commando's steeds meer eigen maakt zodat je hier niet meer over na hoeft te denken. Probeer zoveel als mogelijk deze commando's te oefenen op je eigen Linux omgeving. Oefening baart kunst, zoals ze zeggen. 

Download hier de top 50 Linux commando's.

Vraag praktijkboek
linux op

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer