Een aantal weken geleden werd ik gebeld door een oude klant. Zijn bedrijf is de afgelopen twee jaar gegroeid van 6 naar 10 personen. Hartstikke leuk om te horen dat het goed gaat met z?n bedrijf natuurlijk! Deze groei brengt naast alle positiviteit ook wat uitdagingen met zich mee, aan werkplekbeheer was al jaren niets gedaan. Deze ondernemer had nog wat oude werkplekken, PC?s en laptops, die nog prima functioneerde. Deze verouderde werkplekken brachten helaas deze problemen met zich mee: Computer crasht en al het werk gedane kwijt. Een rot situatie waardoor er veel productiviteit verloren gaat en het herstellen van de computer kost vervolgens ook tijd en geld. Na deze situatie hebben wij bij het bedrijf alle werkplekken in kaart gebracht. Hier kwamen een aantal dingen uit naar voren die ik graag met andere ondernemers wil delen in dit blog.
Allereerst wil je er alles aan doen om te zorgen dat je niet door virussen kan worden getroffen of door een malware attack. Een goede virusscanner is een mooie start maar zeker nog niet voldoende. Om de ontwikkeling van virussen en malware bij te houden moet een virusscanner moet altijd up-to-date zijn.
Een update van een virusscanner komt vaak niet uit en wordt uitgesteld omdat je laptop enorm traag werkt tijdens een update. Dat is de reden dat wij virusscanners adviseren die een lage footprint hebben, Webroot is een goed voorbeeld. Daarnaast dienen beleidsregels op de werkplekken geïmplementeerd te zijn zodat potentiële schadelijke bronnen (zoals websites en malafide documenten) niet geraadpleegd kunnen worden.
Het is voor bedrijven niet wenselijk dat werknemers zelf allerhande programmatuur van het internet halen en installeren. Het is immers niet te controleren wat daarmee wordt binnengehaald en of daar eventuele nadelige invloeden aan kleven, zoals reclame of illegale software. Met software distributie en updates zorg je ervoor dat de medewerkers dezelfde programmatuur en versies gebruiken en dat deze up-to-date worden gehouden. Je bepaald van te voren wat iedereen nodig heeft
Groei van de onderneming is fantastisch maar vergeet niet dat de aangeschafte licenties op orde dienen te zijn. Eenmalig een software toepassing aangekocht te hebben zegt niet dat deze op alle computers geïnstalleerd mag worden. Zorg dus voor de juiste hoeveelheid licenties zodat je niet voor diefstal beboet zal worden. Daarnaast kan het financieel ook interessant zijn om licenties in één keer aan te schaffen door het schaalvoordeel.
Om de werkplekken optimaal te laten functioneren zijn BIOS en stuurprogramma?s een vereiste. Net als applicaties zijn deze onderhevig aan updates. Het gevolg van een systeemupdate is nog een stuk groter dan de eerder genoemde virusscanner. Het mooiste is om dit voor het gehele bedrijf tegelijk te doen op een tijdstip dat er niemand last van heeft. Met slimme mechanismen kan dit gecontroleerd over de werkplekken worden verspreid.
Wanneer je onderneming in grootte toeneemt is het absoluut noodzakelijk dat iedereen met dezelfde software werkt die bovendien ook gelijk is in versie van deze toepassing. Hiermee wordt de uitwisselbaarheid en integriteit van zakelijke gegevens gewaarborgd. Geen problemen meer met het openen van bestanden of het ontbreken van simpele dingen als lettertypes en tekens. Het past bij een professionele en groeiende organisatie.
Voor mij is werkplekbeheer één van de basiscomponenten van ICT. Al de bovenstaande componenten vallen onder werkplekbeheer. ICT is voor deze groeiende bedrijven vaak niet de hoofdzaak, het moet gewoon goed zijn en geen gedoe. Bekijk onze pagina over werkplekbeheer om te zien hoe wij onze klanten hiermee helpen. Liever praten dan lezen? Neem contact op met onze werkplekbeheer consultant, die denkt graag met je mee!
Er zijn nog geen reacties.