De ICT specialist die meedenkt in concrete oplossingen
Toegewijd aan het creëren van veilige en stabiele netwerken
Kennis is er om te delen
Algemeen - 23/February/2018

zakelijk belang van een vast IP adres

Zakelijk belang van een vast IP adres

Als bedrijf werk je over het algemeen veel met laptops, telefoons en computers. Om deze apparaten gebruik te kunnen laten maken van dezelfde internetverbinding is er in ieder geval een router of een modem nodig. De modem/router is de connectie tussen het bedrijfsnetwerk en het internet. Om gebruik te kunnen maken van het internet krijg je van de provider een zogenaamd publiek IP adres toegewezen. Dit IP adres is een uniek nummer dat je krijgt toegewezen om toegang te krijgen op het internet. In dit blog leg ik uit waarom en in welke situaties het handiger is om een vast IP adres te hebben.


Een dynamisch of een vast IP adres?

Bij de keuze tussen een vast of dynamisch IP adres is de context van groot belang. Normaliter is een dynamisch IP adres voldoende. Op het moment dat er een server op kantoor staat die van buiten benaderd moet kunnen worden, dan is een vast IP adres verstandiger. Ook een mailserver op kantoor, waarmee de mobiele apparaten synchroniseren, heeft bij voorkeur een vast IP adres. Door gebruik te maken van een dynamisch IP adres kan het adres van de mailserver regelmatig veranderen. Dit zou in de praktijk betekenen dat je regelmatig de instellingen moet aanpassen om de mailserver te kunnen bereiken.


Een andere internetprovider

Internetproviders proberen ons allemaal te overtuigen om over te stappen. Logisch want zij willen, zoals de meeste bedrijven, groeien. Als bedrijf valt er soms best wel wat te winnen bij een overstap. Voor de één is de snelheid doorslaggevend en voor de ander is er financieel veel te winnen. Op het moment dat je overtuigd bent, maak je, al dan niet de overstap. Waar je rekening mee moet houden is dat bij een nieuw publiek IP adres, er ook vaak DNS wijzigingen nodig zijn *). Als je overstapt naar een nieuwe provider, krijg je altijd een nieuw IP adres. Providers kopen namelijk een blok IP adressen in om toe te kennen aan klanten.


IP adres bij verhuizen

Naast dat het IP adres verandert bij de overstap van provider, krijg je vaak bij een verhuizing van het kantoor, ook een ander IP adres. Denk er dus ruim van te voren (minimaal 3 weken) aan om te melden dat je graag het huidige vaste IP adres wilt houden. Het is eigenlijk nog beter om voor het afsluiten van het contract te bespreken of dit mogelijk is. Als het mogelijk is doe je er verstandig aan om de procedure duidelijk door te spreken zodat je niet voor verassingen komt te staan. Weegt een besparing van 50 euro in de maand op tegen een dag zonder e-mail?


Wat als je in de cloud zit?

We hebben het gehad over de gevolgen als je servers hebt staan die van buiten bereikt dienen te worden, maar wat als je in de cloud werkt? Als het volledige netwerk in de cloud zit heb je hier, over het algemeen, niets mee van doen. Tenzij jouw IP adres speciale toegangsrechten nodig heeft naar je cloud omgeving. Dit wil zeggen dat toegang alleen mogelijk is vanaf jouw IP adres. Het behouden van het vaste IP adres levert wel wat voordelen op maar is geen noodzaak.


Moderne ICT

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer