De ICT specialist die meedenkt in concrete oplossingen
Toegewijd aan het creŽren van veilige en stabiele netwerken
Kennis is er om te delen
Algemeen - 21/June/2017

Windows 10 creators update - de ervaringen van beheerders

Windows 10 creators update - de ervaringen van beheerders

Microsoft biedt sinds 11 april de Windows 10 creators update v 1703 aan. In deze release zijn er een aantal zaken onaangekondigd aangepast. In dit blog delen wij onze ervaringen met deze update. In de afgelopen maanden zijn wij wat dingen tegengekomen die voor veel verwarring hebben gezorgd. Gelukkig zijn er ook een aantal positieve aspecten aan deze update. Dit blog is wat technischer dan u van ons gewend bent, dat heeft logischerwijs te maken met het onderwerp.

Windows 10 creators update onduidelijkheden

De optie om naar het configuratiescherm te gaan door met de rechtermuisknop op de Windows start knop te drukken is verwijderd. En er zijn zaken verplaatst, zoals bijvoorbeeld de functie om de standaard iconen in het start menu te beheren. Voor ons als beheerders weer een fijne zoektocht. Naast deze onhandige wijzigingen zijn er helaas ook wat bugs in deze update te vinden.


Deze update lijkt namelijk diverse zaken op het gebied van Windows RDP (remote desktop) om zeep geholpen te hebben.† Zo lijkt er een probleem te zijn met de systeem lettertypes (system fonts) wat resulteert in onderstaande afbeeldingen:

Windows RDP System fonts

Helaas is er tot op heden nog geen oplossing vanuit Microsoft voor dit probleem.


Positieve punten Windows 10 Creators update

Er zijn natuurlijk ook positieve punten te melden over deze update. De nachtlampfunctie bijvoorbeeld. De nachtlampfunctie is ingevoerd om blauwlicht te filteren. Dit blauwlicht wordt in verband gebracht met het verminderen van het aanmaken van het slaaphormoon melatonine. Er waren al apps te verkrijgen maar fijn dat Microsoft dit nu als instelling heeft toegevoegd.

nachtlamp Windows 10

Paint 3D

Naast het veel gebruikte Paint, wordt nu door Microsoft ook Paint 3D aangeboden. Zoals de naam al doet vermoeden kan je met Paint 3D ook driedimensionale beelden bewerken. Dit kan uitkomst bieden voor bezitters van een 3D printer. Het programma zelf is door ons nog niet getest dus over de bruikbaarheid kunnen wij niets zeggen. Ook het delen van gemaakte 3D-modellen kan vervolgens via de website van Microsoft Remix3D gedeeld worden. Ook biedt de Windows 10 Creator update ondersteuning voor speciale Virtual Reality brillen (bijvoorbeeld de Hololens van Microsoft). Met deze brillen is het mogelijk om 3D-beelden te bekijken.


Nieuwe CMD-line tool mbr2gpt.exe in Windows 10 build 1703 (Creators update)

De mbr2gpt.exe command line utility is ook toegevoegd. Voor de meeste gebruikers misschien wat minder interessant, maar voor de beheerder des te meer. Met de mbr2gpt.exe command line utility is het mogelijk MBR (master boot record) disks te converteren naar een GPT (Guid Partition Table) indeling met behoud van data. In de oude situatie moesten alle partities eerst verwijderd worden.

Voorbeeld

Stel je voor dat je een MBR ingedeelde disk hebt met meer dan 1 partitie, een partitie speciaal voor je DATA bijvoorbeeld. In dit scenario heet deze: Volume D (DATA) en je wilt alle data bewaren. Dan kan je wel de volume C: (OS) partitie verwijderen en een nieuwe aanmaken, echter kan je pas over naar de GPT indeling tijdens de installatie van Windows 10 als je alle partities verwijdert. Dit wil je niet als je nog een partitie hebt met Data. Nu is het dus mogelijk om tijdens de Windows installatie via shift+F10 het Command prompt op te roepen en eerst de disk converteren naar GPT indeling. Daarna gooi je alle partities weg, op de data partitie na. Daarna maak je opnieuw een partitie aan en je krijgt gelijk de juiste indeling met alle juiste systeem partities erbij.


UEFI modus

De reden dat je naar de GPT indeling wil is om het mogelijk te maken Windows 10 in UEFI modus te installeren. Hierdoor krijg je instant boot mogelijkheden d.m.v. de hybride slaapstand modus techniek. Dit betekent dat Windows 10 door deze functie veel sneller op zal starten. In combinatie met het gebruik van een SSD maak je helemaal optimaal gebruik van deze techniek.

UEFI is weer de vervanger van de ouderwetse BIOS die nog op oudere moederborden werd gebruikt. UEFI heeft veel uitgebreidere ondersteuning voor hardware. De oude limieten van het traag opstarten van een computer worden dus doorbroken.

Hierdoor kan er gebruik worden gemaakt van het volgende. Windows 10 zal nog maar voor een deel worden opgestart. De eerste keer moet Windows nog wel volledig worden opgestart. Het overige deel wat al een keer eerder is opgestart wordt in de pagefile opgeslagen en weer geladen. Klinkt vreemd maar je moet het zien als meerdere processen die doorlopen zijn en geladen in het geheugen. Dit kost tijd bij het opstarten.

Memory dump en pagefile

Wat Windows 10 doet is van dit al geladen geheugen proces een soort foto (memory dump) maken en dit opslaan in een pagefile bestand. Vervolgens wordt dit bestand de volgende keer gelezen en zijn alle processen in 1 keer actief in het geheugen en dus ook al meteen geladen. Ze noemen dit ook wel staging. In Windows 10 zijn er meer stages waarvan er een aantal worden geladen in hybride modus. Dus bijv. stage 2 t/m 6 worden wel geladen in het geheugen maar niet helemaal opnieuw geladen. Stage 2 t/m 6 worden dan geladen vanuit de eerder gedumpte pagefile.

Dit resulteert dus in veel snellere opstarttijden dan in bijv. Windows 7. Het wordt namelijk al ondersteund vanaf Windows 8 en hoger. In Windows 10 is het nog verder geoptimaliseerd en start het systeem nog sneller op. Mooie ontwikkeling dus.

Tablet of laptop?

Veel Tablet gebruikers geven vaak het argument dat het handiger is dan het gebruik van bijv. een laptop. De reden is vaak dat hij gelijk bruikbaar is als je hem open klapt. Met de combinatie UEFI en SSD is dit verschil eigenlijk niet meer merkbaar. De reden die nog overblijft, is dat de tablet handzamer is. Die reden weegt bij mij absoluut niet op tegen alle extra functionaliteiten die een laptop biedt. Voor mij als IT'er is het wel duidelijk wat de keuze zou zijn.


Het onderstaande e-book bevat interessante inzichten voor bedrijven in de groei. Download dit e-book met 8 cruciale IT-veranderingen, van virtualisatie tot security!


Moderne ICT

Reacties

 1. Henk Scheerooren zegt:

  Verzonden op: 24-07-2017 15:48

  Kort na introductie en op aanraden van ComputerTotaal heb ik deze "makerseditie" zoals ie in NL officieel heet over een week oud goeddraaiende verse install gezet.
  Daarna had ik opeens vage verschijnselen op mijn laptop. (heb er foto’s van gemaakt want screenshots maken ging niet)
  Verdwenen teksten in menu's en dialoogvensters en ook werd het MS Outlook profiel(office 365) "niet gevonden".
  Na 2x harde reset en opnieuw starten was het dan weer verdwenen met de mededeling dat Outlook de laatste keer niet goed opgestart is en of je dan in veilige modus wilt doorgaan.
  De volgende dag wanneer de laptop opgestart werd het zelfde ritueeltje nogmaals. Op het laatst schakelde ik de laptop maar niet meer uit maar liet hem in standby staan.
  Supportrequest richting MS forums en anderszins internetsurveys leverden geen oplossing op.
  Dit probleem deed zich dagelijks voor totdat de automatische windows updates van vorige week werden doorgeduwd. Probleem is als sneeuw verdwenen diezelfde avond.
  Vervelend is dat tijdens deze tocht telkens getwijfeld werd aan mijn gekke avonturen, IT-kunde en dat het aan mijn videodrivers zou liggen. Jammer, erg jammer.

Reageer