De ICT specialist die meedenkt in concrete oplossingen
Toegewijd aan het creŽren van veilige en stabiele netwerken
Kennis is er om te delen
Algemeen - 28/April/2017

ICt in het mkb - hoe afhankelijk is jouw bedrijf van data

ICT in het mkb - hoe afhankelijk is jouw bedrijf van data

Het belang van bedrijfsdata is enorm. Waar er 20 jaar geleden nog een Rolodex op het bureau stond, staan alle bedrijfscontacten in een CRM systeem. Waar je vroeger een fysieke agenda had of een planning op een whiteboard, werken wij nu samen in ERP systemen en gedeelde agenda?s in de cloud.


Bedrijfsprocessen innoveren in het MKB

Blijven innoveren, ik hoor het mensen heel vaak roepen. Bij innoveren wordt echter vaak gedacht aan nieuwe producten of diensten voor klanten. Maar innoveer jij je bedrijfsprocessen ook? Is het systeem waar je al 10 jaar in werkt nog wel up-to-date? Past dat nog wel bij de huidige bedrijfsvoering? Zeker als groeiende MKB ondernemer is het niet altijd gemakkelijk het overzicht te houden. Luister goed naar opmerkingen van klanten en medewerkers. Hoeveel kost het als medewerkers met regelmaat geen toegang hebben tot een CRM of ERP? Wat kost het als het hele netwerk een uur plat ligt? Valt de Wifi vaak weg? Data moet beschikbaar en snel bereikbaar zijn, voor sommige bedrijven te allen tijde. Als MKB directeur heb je vaak niet de beschikking over complete teams die je in kunt zetten om intern de bedrijfsprocessen te analyseren. Maak dus de afweging of jij je wilt laten adviseren, of zelf op onderzoek uitgaat.

IT groei MKB

Jaarlijkse (ICT)vragen voor de groeiende MKB Ondernemer

Over het algemeen wordt er een systeem neergezet en werken bedrijven hier me tot het echt niet meer gaat. Hulp wordt pas ingeschakeld op het moment dat er iets niet meer werkt. Het is eigenlijk een stuk verstandiger om netwerken te onderhouden zoals een auto. Af en toe even checken of alle vloeistoffen nog aanwezig zijn, banden op spanning brengen, even schoonmaken en ťťn keer per jaar de APK keuring. Die ?APK keuring? bij een netwerk kan je natuurlijk gebruiken om te kijken of alles nog werkt en of er wat vervangen dient te worden. Het is ieder jaar ook een goed moment om te bekijken of alles nog voldoet aan de nieuwe eisen. Een aantal vragen die je je kan stellen als MKB directeur:

-††† Hoeveel nieuwe medewerkers zijn er afgelopen jaar bijgekomen?
-†† Is er iets veranderd in de werkwijze (een extra device als bijvoorbeeld een tablet kan een behoorlijke belasting zijn)?
-††† Zijn er meer thuiswerkers?
-††† Zijn alle licenties nog up to date?
-††† Is mijn back-up nog getest de afgelopen tijd?
-††† Zijn er ICT gerelateerde klachten vanuit het personeel?
-††† Komen er dit jaar nieuwe afdelingen bij?
-††† Heeft iedereen binnen het bedrijf nog dezelfde IT behoeftes?
-††† Bellen we niet zoveel dat VoIP goedkoper is?


Dit is zomaar een greep uit een lange lijst van (ict)vragen die je je als MKB Directeur jaarlijks af moet vragen. Je wilt ten slotte niet voor verassingen komen te staan. Je kunt het beter op tijd signaleren en er een planning voor maken dan wachten tot het te laat is. Doordat het belang en de afhankelijk van data zo groot geworden is, worden deze vragen steeds essentiŽler. Denk daarom vooruit en zorg voor een gedegen plan voor de IT infrastructuur/architectuur. Wat heb jij gemerkt van de afhankelijkheid van data in jouw organisatie? Laat het weten in een reactie.

Het onderstaande e-book bevat interessante inzichten voor bedrijven in de groei. 8 cruciale IT-veranderingen, van virtualisatie tot security!


Moderne ICT

Is jouw netwerk goed beveiligd?

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer