De ICT specialist die meedenkt in concrete oplossingen
Toegewijd aan het creëren van veilige en stabiele netwerken
Kennis is er om te delen

!BienPedia

Dit is een overzicht van termen uit de wereld van ICT. Onze manier om wat basiskennis te delen met de rest van de wereld.
Wat meer diepgaande informatie is te vinden op ons blog.

Wat is VoIP


VoIP staat voor ‘Voice over Internet Protocol’, anders gezegd, bellen via het internet. Het grootste verschil ten opzichte van traditionele telefonie zit in de transport van het signaal. Bij VoIP wordt spraak omgezet in data, deze data worden verstuurd via het internet. De programmatuur achter VoIP verpakt deze data, hierdoor is er minder capaciteit nodig voor een gesprek. Kostenbesparing en flexibiliteit worden vaak als de grootste voordelen genoemd, lees hier ons blog over de voordelen van VoIP.Wat is een VoIP account


Een VoIP account, ook wel SIP (Sessions Initiation Protocal) account genoemd, wordt gebruikt om te bellen via het Internet. Een Sip account is eigenlijk het beste te vergelijken met een e-mail account. Bij een e-mail account log je in om toegang te krijgen tot de binnengekomen mails, met SIP/VoIP account log je in bij de VoIP provider. De VoIP provider hangt een telefoonnummer aan het SIP account, zo kunt u bellen en gebeld worden via het internet.Wat is een VoIP centrale


Het is met VoIP mogelijk om gebruik te maken van een centrale in de Cloud, de zogenaamde hosted centrale, ofwel een centrale op locatie. Het voordeel van een hosted centrale is dat uw centrale dan gevestigd is in datacenters die gericht zijn op betrouwbaarheid. Datacenters zijn bijvoorbeeld beschermd tegen diefstal, brand of een stroomstoring.Wat is een ISDN lijn?


ISDN is een afkorting voor Integrated Services Digital Network. Een ISDN lijn gebruikt een digitale signaaloverdracht vanaf de centrale, tot aan de telefoon. Met een ISDN telefoonlijn heeft u twee digitale kanalen waarmee je tegelijk kunt bellen en internetten.Wat is een ERP?


De afkorting ERP staat voor Enterprise Resource Planning, over het algemeen zijn dit programma’s (software) die intern door bedrijven worden gebruikt. Voorbeelden hiervan kunnen zijn een orderprogramma, of een programma voor de planning.Wat is CRM?


De afkorting CRM staat voor Customer Relationship Management. Deze term is, met vele andere veel gebruikte moderne termen, over komen waaien uit Amerika. In het kort betekend het klantrelatiebeheer. Vaak wordt de afkorting CRM gevolgd door het woord systeem, in dat geval is het software dat klantrelatiebeheer vergemakkelijk en netjes bijhoudt.Wat is een softwarelicentie?


Een softwarelicentie is een officiële vergunning om een computerprogramma of softwarepakket te gebruiken. Een officiële softwarelicentie sluit u vaak af voor een bepaalde of onbepaalde tijd. Softwarepakketten en computerprogramma’s met een licentie zijn auteursrechtelijk beschermd. Het is dus niet legaal om de licentie van een ander te gebruiken.Wat is een upgrade?


Een upgrade uitvoeren wil zeggen dat oude hardware of software door nieuwe hardware of software vervangen wordt. Op deze manier is het gebruikte systeem weer netjes up-to-date. Upgraden naar een nieuwe versie kan verschillende redenen hebben:

  • Er zijn nieuwe opties toegevoegd;
  • Meer gebruikersgemak;
  • De nieuwe versie is veiliger gemaakt;
  • Problemen met de oude versie zijn opgelost.


Het kan voorkomen dat de oude versie van een programma nog prima voldoet. Over het algemeen is het zonder problemen mogelijk om met een oude versie te blijven werken. Vaak geeft een bedrijf, neem bijvoorbeeld Microsoft, exact aan tot wanneer er nog ondersteuning is voor de ‘oude’ versie. Wanneer deze ondersteuning ophoud is het gebruik van deze oude versie niet meer verantwoord.

Update


Het kan voorkomen dat een bedrijf geen nieuwe updates meer maakt voor de oude versie van een softwarepakket. Dit heeft vaak invloed op bijvoorbeeld de veiligheid van het product. Bedrijven bieden updates aan om ervoor te zorgen dat kleine fouten (bugs) worden opgelost, en bijvoorbeeld lekken in de beveiliging worden gedicht. Een update is dus niet hetzelfde als een upgrade.


Wat is een sneltoets


Een sneltoets, ook wel functietoets genoemd, is een combinatie van toetsen waarmee u snel acties uit kunt voeren. Een bekende sneltoets is bijvoorbeeld ‘ctrl c’. Door middel van deze sneltoets kunt u kopiëren. Dit is logischerwijs sneller dan de handeling; rechtermuisknop en klikken op kopiëren, vandaar de term sneltoets.


Wat is broncode


De broncode van een programma of stukje software, is de door de programmeur geschreven code. Deze code is voor de gebruiker normaal gesproken niet zichtbaar. Voorbeelden van programmeertalen zijn:
- PYTHON
- JAVA
- PHP