De ICT specialist die meedenkt in concrete oplossingen
Toegewijd aan het creren van veilige en stabiele netwerken
Kennis is er om te delen
Algemeen - 29/December/2017

4 ICT projecten om uit te voeren tijdens de vakantie

4 ICT projecten die ideaal zijn tijdens de vakantie

Niet alle ICT projecten hebben de hoogste prioriteit maar ze moeten wel gebeuren. Vaak worden dit soort projecten op de lange baan geschoven. Wij merken dat dit over het algemeen projecten zijn die veel impact hebben op de dagelijkse werkzaamheden. De kerstvakantie is een goed moment voor dit soort projecten. De kantoren zijn vaak minimaal bezet en de telefoon staat niet de hele dag roodgloeiend. In dit blog laat ik een aantal projecten zien die ideaal zijn om in rustige periodes uit te voeren.


Netwerk vernieuwen

En van de meest ingrijpende ICT projecten is het vernieuwen van een compleet netwerk. Tijdens het vernieuwen van een netwerk zal er altijd wat downtime zijn. Op het moment dat een kantoor minimaal bezet is, kunnen de gevolgen ook minimaal zijn. Door slim gebruik te maken van nieuwe technieken is het mogelijk om de downtime zo laag mogelijk te houden. Toch is het verstandig om dit soort ingrijpende veranderingen in een rustige periode te doen.


Overstappen naar VoIP

De tijd dat overstappen naar VoIP een keuze was, is geweest. KPN stopt namelijk met de support rondom het zakelijke analoge bellen. Maar overstappen naar VoIP kan ook een nadeel hebben, over het algemeen zal je namelijk even niet bereikbaar zijn. Bij de overstap moet je denken aan een nieuwe centrale, een wijziging in het alarmsysteem, een aanpassing in de fax en dit moet allemaal startklaar staan voordat je een portering doorvoert.

Een portering (de daadwerkelijke overstap op de andere lijn) is dus handig om te plannen op een rustiger moment. Doordat er minder mensen op het kantoor aan het werk zijn, heb je meer tijd om goed te testen zonder een enorme impact. Misschien vraag je je nu wel af waarom dit dat niet s nachts kan. In de nacht worden geen porteringen gedaan, er is dan niemand aan het werk.

overstappen backup

Overstappen op een nieuw Back-up systeem

Een ander ICT project om vooral te doen in rustige periodes is het overstappen op een nieuw back-up systeem. Wanneer je overstapt op een nieuw back-up systeem dien je namelijk eerst een volledige back-up uit te voeren. Vooral bij grotere omgevingen kan het maken van een volledige back-up veel tijd kosten. Een volledige back-up kost niet alleen veel tijd maar heeft vooral een hoge belasting op het netwerk.


Veel klachten tijdens ICT projecten

Wanneer je een volledige back-up doet in een drukke periode zal je merken dat er veel klachten komen over de snelheid van het netwerk. Op het moment dat de belasting op het netwerk lager is doordat er minder mensen op kantoor werken, zijn de gevolgen nihil. Een volledige back-up kan soms wel ruim twee dagen duren, dit is in drukke periodes dus niet verstandig. Wanneer een volledige back-up langer is dan twee dagen(dus langer dan een weekend), probeer het dan tijdens de vakantie te doen.


Hardware vervangen in het netwerk

Het vervangen van kritieke hardware in het netwerk kan behoorlijk ingrijpend zijn. Onder kritieke hardware verstaan wij bijvoorbeeld switches, modems, routers of firewalls. Ondanks dat het misschien minder ingrijpend klinkt dan de andere voorbeelden is het verstandig om dit ICT project te doen als er weinig tot geen mensen zijn. Soms krijgen wij de vraag of dit om 8 uur in de ochtend kan, omdat de mensen pas om 9 uur komen. Uiteraard is dit een prima optie. Je gaat er echter in dat geval wel vanuit dat er niets verkeerd kan gaan tijdens dit proces. Over het algemeen klopt dit ook. Mocht er toch iets onverwachts gebeuren tijdens de installatie, zijn de gevolgen wel groot. Dus plan dit liever in het weekend, in de avond of in de vakantie.


Moderne ICT

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer