De ICT specialist die meedenkt in concrete oplossingen
Toegewijd aan het creëren van veilige en stabiele netwerken
Kennis is er om te delen
Cloud - 02/September/2016

Werken in de cloud

Werken in de cloud

Cloud is de afgelopen jaren een hippe en veel gebruikte term. Wat betekent dat nu eigenlijk, werken in de cloud?

Werken in de cloud betekent dat de data en programma's niet meer op een eigen pc staan. Bij cloud diensten, zoals bijvoorbeelde Google Apps, kan de data opgeslagen staan op verschillende fysieke servers en zelfs verschillende datacenters. Hier komt de term cloud (wolk) vandaan.


Is de cloud iets nieuws?

Tijdens mijn eerste uren op het internet, was het versturen van een e-mail al een hele uitdaging. Mijn eerste poging was dit te doen via de adresbalk van Internet Explorer. Dat had natuurlijk niet het gewenste effect. Na wat zoekwerk belande ik op de website hotmail.com. Feitelijk gezien was dit al een cloud dienst van Microsoft. E-mails stonden niet per se op mijn computer, maar waren via een internet pagina te lezen en te beantwoorden. Waar ik ook was, met een internetverbinding kon ik inloggen. Dus echt helemaal nieuw is de cloud niet. 


De cloud is niet meer weg te denken

Er zijn veel bekende e-mail aanbieders die volledig via de cloud werken. Twee voorbeelden hiervan zijn Gmail en Outlook.com. Een andere bekende vorm van werken via de cloud is het online bewaren van de bestanden. Dropbox en Google Drive zijn voorbeelden van aanbieders die dit mogelijk maken. Om wat grotere bestanden naar elkaar te sturen gebruiken mensen tegenwoordig vaak WeTransfer. 

Cloud Opslag

Daarnaast zie je dat steeds meer bedrijven gebruik gaan maken van de Online office-applicaties, zoals Google Apps, Zoho Office en Office 365. Deze aanbieders maken het mogelijk om goed samen te werken zonder dat je naast elkaar hoeft te zitten. Je ziet dat steeds meer bedrijven meer en meer in de cloud gaan werken. In het verleden hadden bedrijven veelal eigen servers in het pand staan. Een server op locatie is tegenwoordig vaak vervangen door cloud oplossingen.


Een voorbeeld van een situatie van een bedrijf in de cloud:

- E-mail draait Google Apps;

- Het ERP/CRM systeem is ondergebracht bij Salesforce;

- Dropbox of Google Docs gebruikt men om de bestanden op te slaan;

- De desktop draait lokaal op een computer of is misschien zelfs wel ondergebracht op een Microsoft RDS (Remote Desktop Server) die virtueel in de cloud draait. 


Steeds meer software producenten bieden ook hosted/cloud oplossingen aan, denk hierbij aan het administratiepakket. Je kunt overal vandaan inloggen op een website en vervolgens krijg je direct toegang tot de administratie. Door zoveel mogelijk gebruik te maken van dit soort diensten, is het hebben van servers op kantoor vrijwel niet meer nodig. Een goed netwerk, een degelijke firewall en een stabiele betrouwbare internetverbinding (bij voorkeur minimaal 2 internetverbindingen) op kantoor is voldoende om aan het werk te gaan.


Waarom eigenlijk 2 internetverbindingen?

Het hebben van 2 internetverbindingen is in deze tijd zeer gewenst. Dit geldt zeker als je compleet in de cloud werkt. Stel dat er een storing is bij de internet provider, dan zit heel het bedrijf met de handen over elkaar. Op het moment dat je ook belt via internet, ben je zelfs compleet onbereikbaar. Een ideale situatie is het hebben van 1 internet verbinding via de telefoon kabel (DSL) en 1 via een kabel verbinding (glasvezel of coax). Door dit ook bij 2 verschillende providers af te nemen, dekt u vrijwel alle risico's af.

Is de cloud veilig

Is werken in de cloud wel veilig?

Er zijn mensen die het werken in de cloud als onveilig bestempelen. Die gedachte is helemaal niet zo niet raar. De bestanden staan ten slotte op het internet. Gevoelsmatig is data die opgeslagen staat op een server in het bedrijfspand veiliger. In de praktijk zit er niet zo veel verschil in. Vaak moet de data die op kantoor staat ook vanuit huis of andere externe locaties beschikbaar zijn. Deze data staat dus net goed op het internet. Het is zelfs te stellen dat de cloud diensten veiliger zijn. Beveiliging van cloud diensten wordt over het algemeen verzorgd door complete teams van professionals, met zeer geavanceerde beveiligingstechnologieën. Daarnaast zijn de servers waarop deze diensten worden aangeboden ondergebracht in zwaar beveiligde datacenters.

Mocht je na het lezen van dit blog nog vragen of aanvullingen hebben, dan horen wij dat graag. Het onderstaande e-book bevat interessante inzichten voor bedrijven in de groei. Download dit e-book met 8 cruciale IT-veranderingen, van virtualisatie tot security!


Moderne ICT