De ICT specialist die meedenkt in concrete oplossingen
Toegewijd aan het creëren van veilige en stabiele netwerken
Kennis is er om te delen
Willem PoortLinux - 06/October/2016

Linux voor de beginnende beheerder - de introductie

Linux voor de beginnende beheerder - een introductie

Linux is ontstaan rond 1991 toen Linus Torvalds niet meer genoeg had aan, het destijds enig vrij verkrijgbare Unix achtige systeem, Minix. De eerste versie van Linux was nog niet een echt besturingssysteem maar meer een speeltje voor hackers en ontwikkelaars. Linus Torvalds stelde de code vrij voor anderen en trok daarmee ontwikkelaars aan. Linux zelf is niet een volledig besturingssysteem maar bevat alleen de kernel, het essentiële centrum van het besturingssysteem. De kernel zorgt er kort gezegd voor de dat de software met de hardware samen kan werken.


Deze introductie van Linux is de start van een serie blogs. De nieuwe serie blogs is bedoeld voor de beginnende Linux beheerders. De focus ligt op een praktische omgang met Linux. De materie van deze serie gebruik ik ook in mijn lessen op het Techniek College Rotterdam. In deze serie zullen de volgende onderwerpen behandeld worden:


-    Directory structuur

-    Programma's binnen Linux

-    DNS

-    Mailserver

-    Webserver

-    DHCP Server

-    Samba Server

-    VPN

-    Firewall

-    Reguliere Expressie


De uitleg van deze onderwerpen gaat door middel van tekst, video en afbeeldingen. Wil je wat leren over het beheren van Linux? Meld je dan aan om op de hoogte gehouden te worden!

Ik start deze serie met een uitleg van de verschillende distributies. Een distributie is de combinatie van een kernel en de software. Door deze combinatie ontstaat er een werkend besturingssysteem, dit noemen we een distributie.

Een aantal belangrijke distributies zijn:
- Debian
                - Ubuntu
                                - Mint
               - Knoppix
- Red Hat
                - CentOS
                - Fedora
- Suse 
                - OpenSuse
                - Arch Linux
- Gentoo Linux

In het voorgaande overzicht zijn de distributies, die zijn afgeleid van andere distributies, ingesprongen weergegeven. 


Linux gebaseerd is op OpenSource en dus gratis. Echter is dat niet van toepassing op alle programma's en tools die sommige distributies bevatten. Veelal wordt voor deze distributies betaald in de vorm van support (Red Hat & Suse). De ondersteuning van de programma's is dus niet gratis.


red hat suse

Bij Linux wordt de complete computerconfiguratie in de directory structuur opgenomen. Hoewel de verschillende distributies in de basis gebruik maken van dezelfde kernel, is de indeling van de directory structuur niet bij allemaal het zelfde. Zo wordt bij Debian de netwerkconfiguratie bijgehouden in het bestand /etc/network/interfaces terwijl bij Red Hat dit in de directory /etc/sysconfig/network-scripts/ wordt gedaan en waarbij elke interface zijn eigen bestand heeft, ifcfg-eth0 voor eth0 en ifcfg-eth1 voor eth1 enzovoorts. Bij de nieuwste distributies zie ik de trend dat deze benamingen veranderen. De benaming is tegenwoordig gebaseerd op de locatie binnen het systeem. In een later blog ga ik hier verder op in. Het volgende blog betreft de directory structuur, meld je aan om op de hoogte te blijven.

Vraag praktijkboek
linux op

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer