De ICT specialist die meedenkt in concrete oplossingen
Toegewijd aan het creëren van veilige en stabiele netwerken
Kennis is er om te delen
Storage - 13/January/2017

Hoe werkt een SSD 'schijf'?

Hoe werkt een SSD schijf?

De SSD schijf is de laatste jaren hard op weg om de nieuwe standaard te worden. Het belang van storage is er altijd geweest, dit zal voor bijna alle bedrijven altijd zo blijven. In eerdere blogs is het al gegaan over de originele harde schijf en over cloud oplossingen voor storage. Na het lezen van dit blog weet je wat meer over de werking van een storage medium dat tegenwoordig steeds meer gebruikt wordt, de SSD schijf. 

SSD_of_Harde_Schijf

Wat is een SSD

SSD staat voor Solid State Drive, een opslag opgebouwd uit 2 soorten geheugen: flashgeheugen (NAND) en DRAM. Een SSD maakt geen gebruik van bewegende delen. De schijven zijn vergeleken met de traditionele Harde schijven (HDD) ontzettend snel, tot wel 10 keer zo snel met het lezen en schrijven van kleine bestanden. Een aantal van deze SSD's heeft door deze snelheid de mogelijkheid om bij het geval van elektrische storing alles op te slaan op het flashgeheugen, hierdoor zijn je bestanden beschermd. Er wordt in de wereld van ICT nog steeds gesproken over SSD 'schijven', terwijl een SSD eigenlijk geen schijf meer bevat. De schijf, ook wel platter genoemd, die in een ouderwetse HDD zat, wordt niet meer gebruikt in deze techniek.


Hoe_werkt_een_SSD

Hoe werkt een Solid State Drive

Een SSD slaat de data op door spanningen naar de transistoren te sturen. Er zijn 3 soorten NAND geheugen, de SLC: single level cell deze is instaat 1 bit op te slaan dit is een 0 of een 1. Het tweede type geheugen is de MLC: multi level cell, deze techniek kan 2 bits per cell opslaan, dus meer opslag capaciteit, nadeel is dan wel dat hij sneller slijt.

Het derde type geheugen is TLC: triple level cell, deze techniek kan 3 bits per cell opslaan. Dit is dus nog meer capaciteit en slijt ook weer sneller. Door deze technieken zijn de nieuwere SSD?s ook goedkoper geworden in de aanschaf. Daarnaast zijn TLC en MLC iets langzamer dan  SLC. Een MLC SSD schijf dient 4 spanningsniveaus te onderscheiden en TLC er 6 waar er bij de SLC SSD schijf  maar 2 onderscheiden hoeven worden.

Door de hogere opslagcapaciteit zijn de MLC SSD schijven per MB wel een stuk goedkoper, hier zullen dus de meeste consumenten voor kiezen.

Type geheugen:
  1. SLC - (snelste, duurste)
  2. MLC
  3. TLC - (langzaamste, minst duur)

Dit is voornamelijk gebaseerd op theorie maar de werkelijkheid laat zien dat de verschillen in performance te verwaarlozen zijn. Alleen betrouwbaarheid blijft een grote rol spelen bij de keuze voor SLC.


3D V-Nand geheugen

Er komt binnenkort ook een derde techniek aan. Dit wordt het 3D NAND geheugen. Deze nieuwe techniek zorgt ervoor dat de cell's gestackt zijn en dichter op elkaar geplaatst kunnen worden, dit zorgt voor meer capaciteit, snelheid en betrouwbaarheid. Deze techniek is in de wereld van storage echt een revolutie. In deze video legt Samsung de techniek uit, hoe het werkt en hoe het is opgebouwd.


SSD aaschaffen

Een SSD was voorheen behoorlijk duur, de verhouding aantal Gigabytes/prijs was erg hoog. Tegenwoordig zijn de prijzen steeds aantrekkelijker en zie ik veel bedrijven daarom ook overstappen naar deze techniek. Iedereen die momenteel een systeem heeft met een Sata/pcie/usb3/firewire/m2 aansluiting kan een Solid State Drive in zijn systeem plaatsen. Een echte aanrader wat mij betreft.

Voordelen van SSD
-    Snel
-    Zuinig
-    Robuust
-    Licht
-    Stil

Nadelen van SSD
- Duurder
- Minder capaciteit
- Levensduur is divers per model

Vraag praktijkboek
linux op

Reacties

Er zijn nog geen reacties.

Reageer